
Natasa's
Art






























Ελαιογραφία
Τεχνική της ζωγραφικής που χρησιμοποιεί ελαιοχρώματα.
Διαδόθηκε κατά τον 15ο αι. και εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στους καλλιτεχνικούς κύκλους της σύγχρονης εποχής. Η παρασκευή του ελαιοχρώματος επιτυγχάνεται με την ανάμειξη χρωμάτων και λαδιών που έχουν αποξηρανθεί στον ήλιο ή με βρασμό· τα λάδια που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι το καρυδέλαιο, το μηκωνέλαιο ή το λινέλαιο. Σήμερα, οι ζωγράφοι μεταχειρίζονται γενικά έτοιμα ελαιοχρώματα, βιομηχανικά παρασκευασμένα, ορισμένοι όμως προτιμούν να ετοιμάζουν οι ίδιοι το μείγμα.
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την ανακάλυψη της τεχνικής της ε. Ο Βαζάρι αποδίδει την επινόησή της στον Γιαν Βαν Άικ (15ος αι.) και υποστηρίζει ότι ήταν ο πρώτος ο οποίος ζωγράφισε με ελαιοχρώματα έναν πίνακα για τον βασιλιά Αλφόνσο της Νάπολης και μια απεικόνιση του αγίου Ιερώνυμου. Ο Τσενίνι (15ος αι.), χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα και έργα, γράφει: «...θέλω να σε διδάξω να εργάζεσαι με λάδι σε τοίχο και σε σανίδι, όπως το συνηθίζουν πολύ οι Γερμανοί». Την ίδια περίοδο, ο Λεόν Μπατίστα Αλμπέρτι μίλησε για την καινούργια ανακάλυψη της ανάμειξης των χρωμάτων με λινέλαιο, που «...καθιστά τα έργα αιώνια και απρόσβλητα από τις καιρικές συνθήκες και τον αέρα». Μία άποψη υποστηρίζει ότι η χρήση της ε. είναι παλαιότερη και αναφέρει τον Γαληνό, ο οποίος στέγνωσε και πύκνωσε το λάδι με λιθάργυρο, ή το Περί αρχιτεκτονικής σύγγραμμα του Βιτρούβιου, όπου υπάρχει η ένδειξη ότι στη ζωγραφική χρησιμοποιούσαν λάδι ανάμεικτο με κερί και κόλλες. Άλλοι, τέλος, μνημονεύουν την πραγματεία του μοναχού Θεόφιλου (11ος-12ος αι.), όπου αναφέρονται λάδια για ε. σε σανίδι. Αν και η ανακάλυψη της τεχνικής της ε. δεν έχει χρονολογηθεί με βεβαιότητα, είναι απόλυτα εξακριβωμένο ότι ο πρώτος που την υιοθέτησε, την τελειοποίησε και εκμεταλλεύτηκε όλες τις εκφραστικές της δυνατότητες ήταν ο Γιαν Βαν Άικ, τον οποίο ακολούθησαν οι μεγάλοι Φλαμανδοί καλλιτέχνες του 15ου αι. Στην Ιταλία, ο πρώτος που εργάστηκε με ελαιοχρώματα ήταν ο Αντονέλο ντα Μεσίνα, χωρίς να αποκλείεται και άλλοι αναγεννησιακοί καλλιτέχνες πριν από αυτόν να είχαν μεταχειριστεί την τεχνική της ε., τουλάχιστον σε ανάμεικτη μορφή. Η ε. υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επαναστατικά ορόσημα-σταθμούς στην ιστορία της τέχνης. Ο κυριότερος από τους λόγους διάδοσής της είναι ότι το ελαιόχρωμα στεγνώνει βαθμιαία και πολύ βραδύτερα από την τέμπερα και επιτρέπει στον καλλιτέχνη να επεκτείνει και να διαφοροποιεί τη χρωματική του κλίμακα. Επίσης, του προσφέρει τη χρονική άνεση να προσαρμόζει τους τρόπους της κατασκευής στην ανάγκη της παρατήρησης της πραγματικότητας, κάτι που από τον Βαν Άικ και μετά αποτέλεσε τον βασικό χαρακτήρα της ζωγραφικής.
Τεχνικές ελαιογραφίας:
Τεχνική Ψεκάσματος
Η βούρτσα με αέρα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ψεκάσετε ένα μίγμα των χρωμάτων λαδιού και του πνεύματος. Όταν χρησιμοποιείται βούρτσα ζωγραφικής , η βούρτσα δημιουργεί πολύ ομαλές μεταβάσεις χρωμάτων. Πολλοί καλλιτέχνες το χρησιμοποιούν και στη ζωγραφική τους και για να δώσει πιο ρεαλιστικό τόνο στις ζωγραφιές τους. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται επίσης και από πολλούς καλλιτέχνες του δρόμου και θεωρείται πολύ σύγχρονη.
Τεχνική Δαχτύλων -Thumbs Techniques
Μερικοί καλλιτέχνες και ιδιαίτερα σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους (και μερικές φορές και άλλα μέρη του σώματός τους) στη ζωγραφική τους.Η τεχνική αυτή επιτρέπει στον καλλιτέχνη να λειτουργήσει πιο ελεύθερα, και εκφραστικά.Η άμεση επαφή με το χρώμα και τον καμβά χρησιμοποιείται συχνά από τους καλλιτέχνες για να αποδώσουν οποιαδήποτε έμπνευση έχουν κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής τους παραγωγής.
Τεχνική με μαχαίρι-παλέτα
Ένα μαχαίρι παλέτας είναι ένα ξεχωριστό μαχαίρι που χρησιμοποιείται πρακτικά από κάθε ζωγράφο. Ο πραγματικός του σκοπός είναι ο διαχωρισμός και η μίξη χρωμάτων στην παλέτα εντούτοις πολλοί καλλιτέχνες το χρησιμοποιούν για να ζωγραφίσουν. Ως εργαλείο ζωγραφικής, το μαχαίρι παλέτας δημιουργεί πιο εκφραστικές και τραχείς γραμμές σε σύγκριση με το πινέλο. Το μαχαίρι παλέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κοπή του χρώματος, δημιουργώντας έτσι σαφείς και ευκρινείς γραμμές στη ζωγραφική.
Ανάγλυφη Τεχνική
Στην τεχνική αυτή, ο καλλιτέχνης δίνει στην πρώτη του ζωγραφική ένα ορισμένο πάχος, προσθέτοντας διαδοχικά πολλά στρώματα χρώματος. Όταν η ζωγραφική αποκτά αρκετό πάχος , ο ζωγράφος χαράζει με το μαχαίρι παλέτα του και δημιουργεί διάφορα σχήματα και υφές αναδεικνύοντας έτσι τα Undertones.Κάθε στρώμα χρώματος παίρνει 10-15 ημέρες για να στεγνώσει για αυτό , παίρνει πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί μια ζωγραφική με αυτήν την τεχνική.
Τεχνική με "Μήκος και η αναπνοή"
Σε αυτή την τεχνική το χρώμα του λαδιού απλώνεται άνισα στον καμβά με τη χρήση ενός μαλακού πινέλου. Η τεχνική αυτή δίνει τη ζωγραφική μοναδική και όμορφη υφή και του δίνει περισσότερο όγκο.
Τεχνική με σφουγγάρι
Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι στη διαδικασία της ζωγραφικής ή όταν ο πίνακας ολοκληρώνεται, δημιουργείται μια λεπτή και όμορφη υφή που αναδεικνύει τα χρώματα του . Ένα σφουγγάρι επίσης συχνά χρησιμοποιείται για να δώσει στον πίνακα ένα ματ φινίρισμα.
Με ειδικά υλικά:
-
Ίνες από λινό ύφασμα
Οι ίνες λινού υφάσματος κολλημένες στον καμβά και ζωγραφισμένες με λάδι δημιουργούν ένα τραχύ με μοναδική υφή αποτέλεσμα που μοιάζει με ίνες καρύδας. Ο πίνακας στη συνέχεια βάφεται στην ανάγλυφη επιφάνεια του αποκτώντας έτσι μια μοναδική ethnic όψη.ΡιζόχαρτοΟ καλλιτέχνης κολλάει ριζόχαρτο στον καμβά, πριν αρχίσει να ζωγραφίζει. Η τεχνική αυτή δίνει στην ελαιογραφία μια λεπτή υφή τσαλακωμένου χαρτιού.
-
Γύψος
Στην τεχνική αυτή, ο ζωγράφος απλώνει γύψο στον πίνακα δίνοντάς του όψη αντίκας. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά κομψό και είναι σίγουρο ότι θα δώσει στο σπίτι σας μια κλασική πινελιά.
-
Άμμος
Η ανάμιξη λαδομπογιάς με άμμο δίνει στη ζωγραφική μια τραχιά υφή, και μια τρισδιάστατη εμφάνιση.Η άμμος μπορεί επίσης να απλωθεί «ατίθασα» στον καμβά ή ομοιόμορφα σε διάφορες μορφές και σχήματα, για να δημιουργήσει διάφορες εντυπωσιακές υφές.
-
Κολάζ
Σε αυτήν την τεχνική, υλικά όπως ξύλο και χαρτόνι επικολλούνται στον καμβά και ζωγραφίζονται αναδεικνύοντας διάφορα μοτίβα ζωγραφικής. Η τεχνική αυτή δίνει στη ζωγραφική μια μοναδική ποιότητα γλυπτικής τέχνης.